Les Diablesses de Mataró encaren unes Santes amb limitacions, però amb la il·lusió d’estrenar una nova capa
L’estiu de 1985, la nostra ciutat va viure la primera flama encesa per les Diablesses de Mataró. El 25 de juliol de 2020, la colla institucional mataronina celebrava el seu 35 aniversari. Aquell dia, el regal més desitjat no va arribar. La suspensió de Les Santes 2020 va deixar un dels grans símbols de la Festa Major sense sortir al carrer; sense fer delectar el públic amb les millors flames mai vistes. Ja ha passat un any, i ha arribat el moment de recuperar el més pur sentiment Santero.
Tot i que en format adaptat, les Diablesses de Mataró reapareixen en la present edició de la festivitat; i ho fan d’estrena. La colla es vestirà amb una nova capa dissenyada per l’artista mataronina Nefer Rovira, creadora autora del primer vestuari de les Diablesses. “Vam demanar a la Nefer una remodelació de la capa i el cert és que va agafar l’encàrrec amb moltes ganes. Podem dir que ara tenim un disseny del segle XXI”, afirma Meritxell Filbà, membre de la colla.
Un disseny que enamora
Malgrat que a les Diablesses els hauria encantat estrenar el seu nou vestuari en unes Santes sense limitacions, la realitat és que el disseny brillarà en qualsevol escenari imaginable. La capa creada per Nefer Rovira manté elements del passat com la sargantana, associada a la calor i al Mediterrani; les serps, símbols de la Terra i de la sensació de por i les flames, element identificatiu de les Diablesses.
Com a principal novetat, Rovira ha decidit incloure un atrevit disseny de maduixes incorporat als laterals. “Les maduixes fan referència al Maresme i ens aporten un toc més local i alegre”, exposa Meritxell Filbà. Però les innovacions de la capa no s’aturen aquí. Enguany, el públic mataroní podrà identificar dos dissenys diferents de llunes al capdavant de la vestimenta de les Diablesses. “Una té un posat més simpàtic i l’altra mostra un rostre més dolent, expressant la part més Diablessa”, ens exposen des de la colla. Qui també ha jugat un paper important en la confecció de les capes ha estat la modista mataronina Anna Rodón, qui ha format part de l’equip que ha treballat en el projecte “durant prop d’un any”.
Santes des de zero
Durant la visita feta per la Revista Iluro a Can Marfà, local social de les Diablesses de Mataró, vam poder comprovar l’enorme quantitat de feina que ha realitzat la colla per fer realitat aquestes Santes adaptades a la pandèmia. “Ha estat difícil. Portem treballant des del gener, quan el context del coronavirus era molt complicat. No es veia la llum i el cert és que ho hem preparat tot des de zero, treballant molt més que en anys anteriors”, reconeix Helena Molinos, membre de la colla institucional.
“Han estat uns mesos molt intensos, sobretot pel que fa a les reunions. N’hem tingut moltes amb cultura, internes de la colla, amb les comissions que s’han creat, per tota la qüestió del vestuari… Celebrar unes Santes que se surten del guió implica això, però estem molt il·lusionades”, valora l’Helena amb un somriure.
Il·lusió que no es perd
El disseny d’actes nous i les escasses opcions d’assaig no han aconseguit trencar el positivisme de la colla. Les Diablesses de Mataró tornaran a brillar en aquestes Santes 2021, fent-nos emocionar amb esdeveniments com el ‘Fot-li foc’ i l’espectacle ‘Únic. Balls, sons i emocions’. “Crear actes nous ens ha dut molta feina, però vam veure clar que calia fer un pas endavant malgrat desconèixer si les Santes es podrien fer”, valora Meritxell Filbà. “Tot i que el públic té unes expectatives i que nosaltres ens encanta córrer i sentir la connexió amb la gent, estem contentes per, com a mínim, poder tocar foc i cremar”, ens comparteix l’Helena Molinos.
Les Diablesses de Mataró, amb capa nova, ho donaran tot “perquè l’exhibició surti el millor possible” i per transmetre a tots els mataronins i mataronines “les ganes de tornar a veure unes Santes de plena rauxa”. “La nostra idea és generar il·lusió per l’any vinent poder anar a totes. Aquestes Santes són el punt de partida del 2022. Us esperem!”, traslladen des de la colla. Fora, salut i foc, Diablesses! ■