Amb 56 equips i prop de 500 jugadors i jugadores, el CB Maresme Boet 3 Viles és el club més gran de Catalunya
Novembre de 1981. L’associació de veïns de Pla d’en Boet, amb el lideratge de Quim Navarro, impulsa la creació d’un equip de bàsquet femení de categoria cadet. El projecte neix amb el nom d’Unió Esportiva Bàsquet. 41 anys més tard, aquell esperançador embrió s’ha convertit en el club que més equips federats té a Catalunya: un total de 56. L’actual CB Maresme Boet 3 Viles prové de la fusió entre l’AE Boet Mataró i el Bàsquet 3 Viles, unió que ha permès a prop de 500 jugadors i jugadores competir sota l’orgull d’un mateix escut. “El primer objectiu del club va ser crear una oferta esportiva oberta a Mataró. Vam voler desenvolupar l’esport a la ciutat”, detalla Quim Navarro, president del CB Maresme Boet 3 Viles.
En Quim fa més de quatre dècades que hi està vinculat i se sent “orgullós del servei de cohesió social” que l’entitat ha dut a terme. “En els inicis, el Pla d’en Boet i en general tot Mataró patia molts problemes de convivència. Clubs com el nostre, sumat a la gran tasca de les escoles, van fer que el barri evolucionés socialment”, reivindica. Al president, però, encara li manca un somni per complir. Assolir-lo el convertiria en l’home més feliç del món. “Sento com un fracàs no haver pogut crear un projecte global de bàsquet a Mataró. Un equip únic i fort, que pugui competir en millors condicions per objectius ambiciosos. Al club sempre hem tirat endavant projectes per sumar. Aquesta és la nostra filosofia”, apunta Quim Navarro.
El tresor del capital humà
Quina és la clau per entendre la trajectòria esportiva ascendent del CB Maresme Boet 3 Viles? La resposta ens arriba des de la gerència de l’entitat, càrrec que ocupa un Alberto Peña que ja acumula prop d’una dècada al club. “La clau és el capital humà que tenim. El personal que integra el club és molt competent i entén perfectament com funcionen les dos vessants de l’entitat: el vessant esportiva de competició i la part social i de formació integral”, celebra Peña. Per l’Alberto, que havia estat jugador, “poder treballar al costat dels millors” explica l’evolució que ha tingut el CB Maresme Boet 3 Viles. En aquest sentit, una de les seves principals responsabilitats a banda d’imposar coherència en l’apartat econòmic és aconseguir “que la gent se senti valorada”. “Si els entrenadors i entrenadores noten que el club connecta amb ells i que poden treballar amb llibertat, segur que faran jugar millor els seus equips”, defensa Alberto Peña.
Per això la feina de l’Alberto és un no parar; un passejar amunt i avall per les pistes del Poliesportiu Eusebi Millan envoltat de pilotes, sons de sabatilles i cistelles. Cal tenir un ull posat arreu i, alhora, dotar l’estructura esportiva d’una forta sensació de confiança. Assolir-ho, però, no sempre és fàcil, i menys en una temporada en plena pandèmia. “Hem viscut un any de desgast en el dia a dia, però l’estima que li tenim al bàsquet ens fa extreure les coses bones del context que vivim. Lluitarem per tornar al bàsquet d’abans i mirarem el futur amb la màxima ambició”, recalca el gerent del club.
Creant identitat
De la fusió entre l’antic AE Boet Mataró i el Bàsquet 3 Viles i de les seves conseqüències ens en parla Carles Canals, director tècnic del ‘nouvingut’ CB Maresme. Les dues entitats van entendre que la suma d’esforços col·lectius era la via més adient per fer un salt de qualitat, tant en categories absolutes com formatives. “Buscàvem una estructura de planter sòlida, tant en masculí com en femení, amb la idea de formar talent que es pugui integrar als sèniors”, presenta Canals. Presentar-se com un club fort ajuda també a captar jugadors i jugadores de més nivell, pas fonamental per integrar les primeres plantilles d’esportistes que acumulin anys de trajectòria defensant la mateixa samarreta i que generin sentiment d’identificació, tant al planter com a l’entorn d’aficionats i famílies.
“Impulsem una idea de joc alegre, que neix a partir de la defensa i el contraatac. Volem que a casa nostra s’hi jugui un bàsquet vistós, ja que per nosaltres és molt important que es noti que els jugadors i jugadores s’ho passen bé mentre practiquen esport”, recalca el director tècnic. Segons Canals, la fita final del projecte del CB Maresme Boet 3 Viles és situar “un equip formatiu del club entre els millors de cada generació de Catalunya”. “Volem que l’entitat sigui una habitual de les fases finals de Catalunya. Sabem que és un objectiu ambiciós, però tenim clar quin és el camí a seguir”, sentència.
Valuós aprenentatge
Si hi ha un equip de l’entitat que ha estat protagonista i referent a la comarca aquesta temporada ha estat l’Advisòria Maresme. El bloc dirigit per Jordi Vizcaíno va quedar entre els millors classificats de la Lliga Femenina 2, guanyant-se el dret a disputar les fases d’ascens. El somni de pujar a la màxima categoria estatal es va escapar, però l’equip va assolir el seu objectiu: agafar força i aprenentatge de cara a una temporada vinent on la Lliga Femenina 2 canvia de format i serà molt més exigent. “Quan vam planificar aquest curs amb el club ens vam preguntar on volíem ser en un any. Crec que hem complert amb els objectius competitius. Potser no tant a nivell de joc”, valora Jordi Vizcaíno.
“Fins al novembre vam traçar una línia ascendent, però després hem anat tenint fluctuacions en el rendiment. Nosaltres només entrenem tres dies a la setmana i ens basem molt en la feina d’aquests dies. A les fases tothom es va implicar molt, però ens va faltar carregar més la motxilla prèviament”, afegeix l’entrenador. Sens dubte, el curs 2020-2021 ha deixat múltiples aprenentatges a l’Advisòria Maresme. El principal és “que el dia a dia és clau”. “La temporada vinent farem moltes més coses. Hi haurà un canvi a nivell competitiu i de més hores d’entrenament”, exposa Vizcaíno.
La gestió de grup
Segons l’entrenador de l’Advisòria, les circumstàncies limitants que la pandèmia ha dut a l’esport han castigat la dinàmica del grup. “Hem comprovat com la gestió del vestidor és clau. Al final, entrenant només tres dies, les jugadores només s’han vist a la pista. Fora d’ella no, a causa de les restriccions. Ni tan sols es podien dutxar. Això ha limitat molt la dinàmica del vestidor. El 90 per cent de les jugadores són nacionals i, per tant, l’aspecte social és molt important. Crec que això s’ha notat també a la pista”, reconeix Vizcaíno.
Reactivar els ànims
El darrer protagonista d’aquest extens reportatge és Mario Lousame, signat com a nou entrenador del primer equip masculí. Després d’una temporada complicada a Lliga EBA, Lousame arriba amb aire fresc per intentar canviar la dinàmica amb un esperit de bloc molt més dinàmic. El tècnic, “molt motivat a nivell personal”, ens explica què l’ha fet acceptar la banqueta del Mataró Parc Maresme. “A nivell de projecte esportiu, no hi ha molts clubs com aquest; que comptin amb tants equips d’alt nivell i amb una clara opció d’ampliar el sostre que es té actualment”, celebra Lousame. L’entrenador, amb passat a l’UBSA de Sant Adrià i al Masnou, vol transmetre “il·lusió màxima” des del dia u. “Tots els jugadors que es quedin o s’incorporin han de tenir clar que la intensitat i les ganes no es negocien”, adverteix en Mario.
A nivell de joc, la filosofia del nou Mataró Parc Maresme és ben clara: “Sempre m’han agradat que els meus equips anotin i siguin protagonistes en atac”. Sembla doncs, que a l’Eusebi Millan es veuran partits amb molts punts; almenys aquesta és la intenció de base. “Després ens haurem d’adaptar a la tipologia de jugadors que tinguem. No pots defensar si no fitxes ningú que defensi”, afirma Mario Lousame. Pel tècnic nouvingut, “fer punts, córrer i gaudir de moltes possessions” seran les claus de l’estil de joc. “Si el públic torna als pavellons, sempre he pensat que es divertirà més veient 90 accions de bàsquet que 50”, ens diu per tancar l’entrevista. Doncs sí, que així sigui. Sort i encerts ■