spot_img
MataróProjecte d'hort terapèutic pels pacients de Salut Mental Infantojuvenil

Projecte d’hort terapèutic pels pacients de Salut Mental Infantojuvenil

spot_img

La Unitat de Salut Mental Infantojuvenil de l’Hospital de Mataró compta, des de fa sis mesos, amb un hort terapèutic

La Unitat de Salut Mental Infantojuvenil de l’Hospital de Mataró compta, des de fa sis mesos, amb un hort terapèutic, un projecte que ofereix als infants i joves ingressats una activitat dirigida diferent amb beneficis directes per a la seva salut mental i física. L’objectiu és que els pacients puguin gaudir-ne i cuidar-lo com a part del seu procés curatiu.

El projecte ha estat iniciativa dels propis professionals del servei i l’hort s’ha instal·lat en el pati intern de la unitat, un espai que fins ara no tenia cap ús.

L’horticultura utilitzada en programes de teràpia i rehabilitació dirigits per terapeutes, es converteix en un vehicle per treballar, sobretot, aspectes cognitius i habilitats socials. Així, contribueix a desenvolupar o recuperar l’autonomia personal dels pacients, integrant l’aprenentatge d’habilitats bàsiques, millorant el funcionament físic i cognitiu, abordant habilitats socials i incorporant hàbits de vida saludables per aconseguir el benestar físic i mental.

Els beneficis que ens aporta la teràpia hortícola es poden dividir en 4 grups:

· cognitius: capacitat de concentració i atenció, creativitat, memòria i resolució de problemes

· psicoemocionals: autoestima, estat d’ànim, reducció de l’estrès i de les conductes agressives, maneig de les emocions, paciència i control de la frustració

· físics: equilibri, força, destresa i motricitat

· socials: cohesió de grup, interacció i integració social

Formació específica

Per iniciar aquest projecte, dos professionals de Salut Mental s’han format específicament en horticultura terapèutica. També s’ha comptat amb el coneixement personal en temes de pagesia d’un dels membres de l’equip.

L’objectiu a mig termini és donar-li més pes a aquest projecte dins la teràpia, integrant l’hort en el dia a dia dels pacients ingressats i en les activitats de l’Aula Hospitalària. Per això, es continuarà formant al personal de l’equip en col·laboració amb l’Associació Espanyola d’Horticultura i Jardineria Social i Terapèutica ■

Foto: CSDM.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img