Es presenta un projecte té com a objectiu desenvolupar solucions innovadores d’acompanyament a l’envelliment actiu.
L’alcalde, David Bote, i la regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut, Laura Seijo, han presentat el “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, iniciativa seleccionada per rebre finançament exterior. El projecte té com a objectiu desenvolupar i implementar en el territori models i solucions innovadores d’acompanyament a l’envelliment actiu i a l’atenció a les persones en situació de fragilitat, dependència, cronicitat, com a base per generar activitat econòmica d’alt valor afegit.
El pressupost del projecte és de 4.6 milions d’euros, dels quals la meitat són aportats per la Generalitat de Catalunya a través de fons europeus. El termini per posar en marxa bona part del projecte són 18 mesos. Recordem que els PECT són un tipus de projectes que contribueixen al desplegament de l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT). Són iniciatives articulades i impulsades des de l’àmbit local amb un fort component innovador per a la transformació econòmica del territori i per a la generació d’activitat econòmica sostenible i d’ocupació.
Un nou espai
D’entrada, una de les principals accions que es durà a terme serà crear un nou equipament d’innovació (inversió d’1.8 milions) a la planta baixa i a la primera planta de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. Seran 2.300 metres quadrats compartits amb el Consorci Sanitari del Maresme i que es convertiran en un espai de referència en l’atenció a la fragilitat, la vulnerabilitat i l’envelliment actiu a través de la innovació tecnològica.
Múltiples actors implicats
El PECT compta amb diferents actors implicats, cadascun dels quals durà a terme diferents actuacions. D’una banda, el Consorci Sanitari del Maresme comptarà amb prop d’1.2 milions d’euros per crear, entre altres coses, una eina electrònica per classificar la fragilitat de la població anciana o per identificar, a través d’una aplicació, pacients que puguin patir disfàgia. El TecnoCampus també s’hi ha sumat, fent un estudi per veure l’impacte de l’exercici físic en la salut de la gent gran de la comarca i desenvolupant tecnologia senzilla per fomentar hàbits saludables entre aquest sector de població.
La Fundació Eurecat, per la seva banda, realitzarà diversos estudis vinculats a l’alimentació i la son amb la tecnologia i la innovació al centre. Un altre dels actors implicats és la Fundació Maresme, encarregada de crear un projecte pilot d’acompanyament a l’envelliment actiu inclusiu per a persones amb discapacitat intel·lectual. Per acabar, destacar que la Fundació Hospital crearà un laboratori per millorar la comunicació i seguretat dels col·lectius vulnerables i sensoritzarà una cinquantena d’habitatges de persones d’aquest mateix col·lectiu ■