L’auditori del TecnoCampus de Mataró va aplegar més de 200 persones envers la presentació del Pla d’Acció Mataró Agenda Urbana 2030 “Mataró té futur”, amb la presència de l’alcalde de Mataró, David Bote, el Secretari General d’Habitatge del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, David Lucas i els alcaldes de Barakaldo i Viladecans. Igual que Mataró, també són ciutats on s’ha fet un procés participatiu per l’elaboració de l’Agenda Urbana 2030.
Amb l’horitzó fixat en afrontar els grans reptes del futur a Mataró, aquest Pla d’Acció 2030 és el fruit d’un intens procés que s’ha estat traçant des del mes de març amb els anomenats “Comissionats de l’Agenda Urbana“; experts en diversos àmbits, agents locals i ciutadania que han identificat i han debatut en diferents fòrums i altres activitats sobre els riscos, reptes i oportunitats globals de la ciutat d’aquí a vuit anys.
Més sostenible
En total, la planificació arran de la diagnosi de quatre àmbits socials estratègics i la concreció de 28 projectes seran els que definiran les iniciatives per assolir una ciutat més pròspera, inclusiva, resilient, ecològica i saludable i intel·ligent i connectada.
![](https://www.revistailuro.com/wp-content/uploads/2022/12/foto5_au-1024x461.jpg)
Dins d’aquestes actuacions s’inclouen el Parc Circular i el desenvolupament de les Cinc Sénies per impulsar l’economia verda, la rehabilitació energètica de les comunitats vulnerables i la creació d’un espai escènic orientat a fer una ciutat més inclusiva. També la renaturalització de l’espai urbà i el desplegament de comunitats energètiques des del punt de vista ecològic; o iniciatives vinculades amb la connectivitat i la digitalització de la gestió de l’aigua, a més de la creació d’una oficina de gestió de dades.
Més humana i resilient
La millora de la salut mental de la ciutadania o treure profit del patrimoni històric per un nou model de turisme cultural, social i sostenible són altres dels projectes estratègics del full de ruta que vol seguir la capital del Maresme els pròxims anys.
![](https://www.revistailuro.com/wp-content/uploads/2022/12/foto1_au-1024x767.jpg)
Tal com va assenyalar l’alcalde Bote, el futur passa per apostes que transformin el model productiu diversificant el sector empresarial i econòmic, i lluitar contra la desigualtat i la segregació urbana, a més d’adaptar la ciutat a fer habitatges més accessibles i espais públics més verds, promoure la mobilitat sostenible o fomentar la participació pública en la presa de decisions: “Una ciutat pròspera no és possible sense igualtat i justícia”, va concloure al final de la jornada.
De fet, un dels propòsits a curt termini de l’Agenda Urbana 2030 és la introducció de figures amb missions estratègiques, al voltant de les quals pivotaran els projectes dels futurs plans d’acció elaborats i actualitzats anualment, amb la vocació d’activar la col·laboració clau per a l’èxit del procés; la d’agents públics i privats de la ciutat que comparteixin una visió comuna amb l’Ajuntament de com impulsar la transformació de Mataró que volem en un futur no tan llunyà.