spot_img
MataróBall de Gitanes des del cor de Cirera

Ball de Gitanes des del cor de Cirera

spot_img

L’Associació Cultural i d’Esbarjo Mestres del Gai Saber va néixer l’any 2007 per recuperar el Ball de Gitanes de Mataró.

L’Associació Cultural i d’Esbarjo Mestres del Gai Saber va néixer l’any 2007 amb la voluntat de dur a terme la recuperació del Ball de Gitanes de Mataró. A finals del 2015, tenint en compte l’èxit de les Gitanes, l’entitat va posar en marxa un altre projecte de ciutat: la recuperació de diversos balls tradicionals de Mataró. Tots ells englobats amb el nom “Mataró Dansa”.

La història

La primera referència d’una colla de ball de gitanes a Mataró és a finals del segle XIX. Aquesta estava formada per vuit parelles i dos cavallistes o capitans de cavall que precedien el grup durant el seu recorregut. Eren acompanyats al so del flabiol. Aquest ball s’estructurava al voltant d’una espolsada. Tenia una aparença antiga, motiu pel qual es pensa que feia temps es practicava, probablement un parell de dècades enrere. Els assaigs es devien fer, probablement, en col·laboració d’alguna societat cultural de l’època i molt sovint sense música, aspecte que justifica la presència de lletres, com si fossin peces cantades “a cappella”, tot amenitzant el ball. Altres esbarts mataronins posteriors han tingut en repertori diverses versions de balls de gitanes. La diferència de la versió de l’esbart Iris, en relació amb la dels altres, es troba en la voluntat d’interpretar el ball de gitanes com a ball propi local, en època de Carnestoltes, en comptes de com a repertori d’un esbart.


L’actualitat del ball

En aquestes darreres dècades, Mataró ha vist renéixer elements de cultura popular, de manera notòria en les seves festes majors, prenent com a model elements d’altres comarques catalanes, i de vegades aprofundint en els propis. Per aquest motiu el projecte de formació d’una nova colla de gitanes va omplir de goig a tot un seguit de gent que l’estaven esperant. A mitjans de l’estiu del 2009, l’Associació Cultural i d’Esbarjo Mestres del Gai Saber va començar a fer les gestions necessàries per a fer realitat el projecte. Diversos mesos després, els preparatius efectuats van permetre tenir una petita colla de gitanes, que ha anat creixent al llarg del temps fins al moment present.

Els personatges del ball

Cada Ball de Gitanes compta amb diversos protagonistes destacats. Els nuvis són la parella que encapçala la colla de balladors i ballad ores i van vestits de manera diferent. La resta de balladors s’agrupen en diverses colles i van desgranant les diferents figures i puntejos al so de la cobla. Hi ha cambreres que porten la beguda als nuvis, mentre que les velles són les encarregades de donar el toc satíric. També hi ha els Diablots, el Gegant i el Capità de cavall.

L’entitat creix

Amb la voluntat de donar a conèixer i difondre les danses tradicionals del país, l’associació de caràcter cultural es va convertir en esbart l’any 2017, amb la denominació oficial “Esbart Mataró”. A principis del 2018 l’entitat va continuar creixent i va estrenar La Mulassa de Mataró, formant part del bestiari tradicional i de la imatgeria festiva de la ciutat. L’any 2018, després d’haver fet tots els projectes anteriors, es va encarregar de la continuïtat de la recuperació del Pubillatge de la ciutat de Mataró. Finalment, l’any 2019 es va iniciar el projecte de “+Folk” que engloba els balls folk amb la voluntat de poder portar a la ciutat de Mataró balls d’aquest format ■

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img