L’alcalde d’una de les grans ciutats dels Estats Units que va aprendre castellà a Mataró, fent-hi una estada el 1992 amb una família
Aquest abril, el corresponsal als Estats Units de Catalunya Ràdio, Francesc Garriga, va fer una entrevista a Mike Johnston, alcalde de Denver. Denver és la 19ª ciutat més gran del país, amb més de 700.000 habitants. Amb 49 anys, Johnston va prestar jurament com el 46è alcalde de Denver el 17 de juliol de 2023. Quina relació té en Mike amb Mataró? Doncs que gràcies a la capital del Maresme i a la seva gent, l’alcalde va aprendre a parlar castellà. El 1992, Mike Johnston va passar un estiu sencer amb una família d’acollida de la ciutat, gràcies a un programa de la Loomis Schaffe School. El propi alcalde va explicar la història a Francesc Garriga durant la seva entrevista. No recorda el nom de la família, però li agradaria tenir-ne informació. Johnston, de tornada als Estats Units després del seu periple mataroní, va acabar obtenint títols de Filosofia a Harvard i Polítiques Educatives a Yale, dues de les universitats més prestigioses dels Estats Units.
El castellà, clau
El fet que Mike Johnston aprengués el castellà a Mataró ha estat important per la seva trajectòria del futur. En Mike és nadiu de Colorado i va començar la seva carrera com a mestre d’escola. Va perfeccionar l’espanyol com a director a Colorado, on la majoria dels seus estudiants eren hispanoparlants i fills d’immigrants. Això li va oferir l’oportunitat de practicar amb els alumnes i les famílies. Com a alcalde, està compromès a transformar Denver en una de les millors ciutats dels Estats Units.
Gestió dels nouvinguts
Denver, com moltes altres ciutats dels Estats Units, està gestionant una arribada massiva d’immigració llatinoamericana. En els darreres setmanes, Mike Johnston va anunciar un canvi important en la resposta de la ciutat a la crisi migratòria, i ampliarà l’ajuda que ofereix Denver als nouvinguts fins als sis mesos però amb només unes 1.000 places. El nou rumb presentat per l’alcalde es produeix després dels intents fallits d’aconseguir ajuda federal i per les profundes retallades al pressupost de la ciutat, ja que Denver ha prestat serveis a gairebé 41.000 migrants des de finals del 2022.
Canvi d’estratègia
Es tracta d’un canvi radical pel que fa a l’estratègia aplicada a ciutats com Chicago, Nova York i la mateixa Denver l’any passat, que consistia en estades de setmanes o mesos als albergs. En lloc d’això, el nou programa de Denver col·locarà els sol·licitants d’asil en apartaments fins a sis mesos, els brindarà capacitació laboral i l’oportunitat d’aconseguir certificats i experiències laborals no retribuïdes, assistència alimentària i assessorament per als tràmits d’asil. L’objectiu és servir d’amortidor i proporcionar-los una formació intensiva mentre els nouvinguts esperen sis mesos per obtenir un permís de treball després de sol·licitar asil d’acord amb la legislació federal. “A Denver creiem que per resoldre aquests problemes no cal donar l’esquena als nostres valors nord-americans, sinó que cal acollir-los”, va afirmar Johnston. En contrapartida, la ciutat de Nova York només garanteix a la majoria dels migrants adults 30 dies al sistema de refugis municipals, que és un mosaic d’instal·lacions que inclou hotels reconvertits i enormes dormitoris en tendes de campanya. Alguns adults joves i algunes famílies amb nens obtenen 60 dies d’estada.
800 migrants
A Denver, els prop de 800 migrants que es troben actualment als centres d’acollida de la ciutat serien els primers a accedir al nou programa, anomenat Programa de Denver per a Sol·licitants d’Asil. La ciutat espera que els propers dies s’arribi al límit d’uns mil. En aquest context, el castellà torna a ser important. L’alcalde Mike Johnston ha anunciat una contractació potent de persones que parlin castellà i anglès per donar suport als refugis de migrants de la ciutat. Les noves posicions es pagaran entre 25 i 32 dòlars l’hora.