L’usuari que entrega roba podria rebre vals descompte a les botigues, i l’Ajuntament podria rebaixar la taxa de brossa de les botigues col·laboradores
La Proposta de resolució presentada pel Grup municipal de Junts per Mataró es va aprovar amb els vots a favor del Govern (PSC i En Comú Podem Mataró) i dels grups municipals d’ERC, Junts per Mataró, Partit Popular i CUP; i l’abstenció de VOX.
Cal començar a mentalitzar-nos que reciclant roba es redueix un 30% la generació de residus i un 15% el consum de residus fòssils i s’evitarien les aigües residuals i la contaminació acústica i atmosfèrica.
Es calcula que la vida d’una peça de roba és de 3 anys, si aquesta mitjana l’allarguéssim 3 mesos reduiríem entre un 5 i un 10% l’empremta de carbó i d’aigua (es necessiten uns 11.000 litres d’aigua per produir 1Kg de cotó). La compra de roba de segona mà és una bona opció, s’estima que un 70% de la població mundial en fa servir.
Segons Junts per Mataró, l’Ajuntament, com a administració més propera, hi ha de tenir un paper fonamental, i no només pedagògica, sinó establint un marc real en el que es faci palès que qui contamina paga més i qui recicla té avantatges.
En aquest sentit, es proposa crear una xarxa d’establiments que recullin els residus tèxtils de la ciutat. Com a recompensa a l’usuari, l’establiment segons la seva particularitat, pot fer vals descompte o el que li sembli més convenient. L’Ajuntament donaria a els establiment que recull tèxtil, una compensació econòmica en el seu proper rebut de la taxa d’escombraries. D’aquesta manera es posa en valor el Comerç a peu de carrer, donant un servei a la ciutat, alhora que s’incentiva el reciclatge tèxtil.