La ciutat de Mataró ha viscut el retorn de les campanes a la Basílica de Santa Maria un cop restaurades.
La ciutat de Mataró ha viscut el retorn de les campanes a la Basílica de Santa Maria un cop restaurades. Una gran operació amb una grua de grans proporcions executada aquest 9 de juliol ha permès tornar a situar aquests emblemàtics elements de la ciutat a dalt del temple. Aquesta operació serà la resposta a la jornada del passat 12 de març quan -enmig d’una gran expectació- les cinc campanes litúrgiques van baixar del campanar per primera volta d’ençà de la seva instal·lació.
Els actes previs
La población de Mataró ha pogut visitar l’exposició de les campanes a l’interior de la Basílica de Santa Maria. Els participants han tingut l’oportunitat de tenir ben a prop la campana fosa nova, la ‘Carme’, i les altres quatre campanes restaurades: ‘Miquela’, ‘Montserrat’, ‘Juliana’ i ‘Semproniana’. Aquesta iniciativa va culminar amb l’exposició de les 5 campanes a l’exterior de la plaça de Santa Maria, durant el cap de setmana del 6 al 7 de juliol.
Dissabte 6, l’exposició de les campanes a la plaça va estar acompanyada d’un vermut poètic i d’un . concert de melodies de Les Santes a càrrec dels flabiolaires de l’Estrena, alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música de Mataró, els Grallers de Mataró, els músics dels Capgrossos de Mataró i el Ball de l’Àliga.
Presentació i primer so
El passat diumenge 7 de juliol es va dur a terme la presentació, amb la presència de l’alcalde de Mataró, David Bote, i la resta d’autoritats. Seguidament, el bisbe auxiliar de Barcelona,Javier Vilanova, va fer la benedicció a la nova campana ‘Carme’.
Un èxit constant de públic
Tots els actes públics del projecte de restauració impulsat pels Campaners de Santa Maria i el Museu Arxiu de Santa Maria i la mateixa parròquia amb el suport de l’Ajuntament, la Generalitat i Arxidiòcesis han comptat amb un gran èxit de públic que ha refermat l’especial lligam que hi ha entre els mataronins i les seves campanes. El projecte és a punt d’enllestir-se d’acord amb el calendari que marcava com a innegociable que les campanes es puguin repicar per la Festa Major de Les Santes.
Igualment, el passat 18 de juny, coincidint amb el primer any de la mort de Lluís Hugas Roca, es va fer la primera Jornada de Campanologia de Mataró Memorial Lluís Hugas amb un èxit de públic de més de 100 persones presents a l’acte, en el decurs del qual Francesc Llop Bayo va explicar els detalls del projecte de restauració. Lluís Hugas va ser el Campaner Major de Santa Maria, l’impulsor i líder del grup de Campaners mataronins i qui va concebre l’actual projecte de restauració.
Donacions
La restauració de les campanes de Santa Maria de Mataró és un projecte costós. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró, però necessita la captació de patrocinis d’empreses i de recollida d’aportacions personals que permeti completar el finançament de totes les intervencions previstes. Amb motiu de Les Santes i la part final del projecte es fa una nova crida a sumar noves aportacions populars al projecte.