A una recerca sobre la relació entre la mare i el nadó en dones embarassades amb trastorn bipolar o psicòtic
Es lliura també la primera edició de la beca TIC en Salut Mental al projecte BeGiN, un diagnòstic de trastorns psicòtics basat en intel·ligència artificial.
La Fundació Barbosa Petit de Mataró va premiar amb la beca Georgina Barbosa a la doctoranda Berta Vilaseca García, del programa de Doctorat en Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’estudi, dotat amb 1.000 euros, se centra en l’avaluació de la cognició social en dones embarassades amb trastorn bipolar, o bé que pateixen trastorns psicòtics, per contrastar si una alteració en la cognició social podria està relacionada amb la qualitat de la interacció mare-nadó.
Les persones que pateixen malalties mentals greus constitueixen una població vulnerable amb alt risc d’exclusió social i sanitària. Alhora, el període de l’embaràs i el postpart suposa un risc considerable de recaiguda de la malaltia. Així doncs, a l’estigma de la societat davant de malalties mentals se li suma l’estigma de la maternitat i la salut mental que dificulta el procés d’accedir a una atenció en salut mental especialitzada. En aquest sentit, una intervenció focalitzada en la interacció mare-nadó, suposa un major benestar matern i s’afavoreix el desenvolupament el llenguatge, cognitiu i motor de l’infant. Tanmateix, l’experiència de viure dificultats en la interacció durant el primer any de vida constitueix un factor de risc de transmissió intergeneracional. Això fa que, la investigació que ha estat guardonada, tingui un caràcter marcadament preventiu i d’estalvi econòmic, donat que incidint en el present també ho fa en el futur.
L’estudi ha estat dirigit per la Dra. Estel Gelabert del departament de Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Enguany amb la col·laboració de la Fundació Tic Salut i Social també es va lliurar la primera edició de la beca TIC en Salut Mental que va guanyar el doctorand Jordi Malé Carbonell del Programa de la Salle de la Universitat Ramon Llull, pel seu projecte BeGiN (Deep learning- based brain shape morphology analysis and correlates between brain and facial biomarkers for the diagnosis of psychotic disorders). Aquesta és una recerca pionera que persegueix revolucionar el diagnòstic de trastorns psicòtics com ara l’esquizofrènia i el trastorn bipolar amb el desenvolupament d’una eina de diagnòstic automàtica no invasiva que combina dades facials, cerebrals i genètiques per a un diagnòstic de psicosi ràpid i precís. Una investigació innovadora en el seu enfocament perquè combina dades cerebrals amb dades facials i genètiques que proporcionen un marc global per comprendre i diagnosticar els trastorns psicòtics que pot millorar significativament els resultats d’un tractament, reduir els costos sanitaris i millorar la qualitat de vida dels pacients. L’estudi ha estat dirigit pel Dr. Xavier Sevillano, i per la Dra. Neus Martínez del Grup de Recerca del Medi Humà (HER) de La Salle de la Universitat Ramon Llull.
Els Treballs de Final de Màster sobre la comunicació neuronal de l’estudiant Aniol Cortès Tarragó, dirigit pel Dr. Francesc Xavier Soriano de la Universitat Autònoma de Barcelona, i sobre la digitalització del procés assistencial de la depressió lleu/moderada de l’adult de l’estudiant Aïna Fuster, dirigit per la Dra. Carme Carrión i pel Dr. Josep Vidal-Abadal de la Universitat Oberta de Catalunya, varen rebre els accèssits d’ambdues respectives beques.
L’acte va cloure amb la intervenció de la Sra. Magda Casamitjana, directora del Pla Nacional per a la Salut Mental de la Generalitat de Catalunya.
Els guardons, que promouen la recerca en l’àmbit de les Ciències de la Salut, tant per a la millora del coneixement com per a la prevenció, tractament i promoció de la salut mental, es van lliurar a Ca l’Arenes Centre d’Art, Museu de Mataró, el passat dijous dia 11 d’abril davant de més d’un centenar de persones de la societat civil mataronina.