spot_img
DestacatsIntel·ligència artificial per detectar els pacients amb risc de disfàgia

Intel·ligència artificial per detectar els pacients amb risc de disfàgia

spot_img

La start-up mataronina AIMS-Medical rep 100.000 euros de la Generalitat per al seu desenvolupament

AIMS-Medical (Artificial Intelligence Massive Screening) és una start-up que neix del projecte d’un equip de professionals del Consorci, que consisteix en el desenvolupament d’un algoritme que empra la intel·ligència artificial per identificar els pacients ancians amb risc de patir disfàgia. Aquest software (AIMS-OD), ja està validat i s’està aplicant a l’Hospital de Mataró en el marc del projecte PECT “Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, finançat través dels Fons de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER).

Diagnòstic de malalties geriàtriques

Aquesta spin off del Consorci ha guanyat la subvenció “Start-up Capital per a empreses tecnològiques emergents 2023” que atorga l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya, amb 100.000 euros per finançar el pla de negoci de la companyia per als anys 2023-2024. L’objectiu és desenvolupar tecnologies de cribratge massiu que capacitin als professionals sanitaris per millorar el diagnòstic de malalties relacionades amb les síndromes geriàtrics. La tecnologia proposada és una plataforma de serveis de suport al diagnòstic clínic basats en intel·ligència artificial, que utilitza mètodes d’aprenentatge automàtic supervisat per a predir el risc de patir una o diverses patologies en pacients hospitalitzats i de l’atenció primària.

Problemàtica a resoldre

La disfàgia és un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l’estómac.

Va més enllà de la dificultat ocasional per empassar, que es pot produir quan es menja massa ràpid o no es masteguen prou els aliments; és de caràcter persistent i requereix tractament.

S’estima que només el 20% dels pacients hospitalitzats amb disfàgia són cribrats, diagnosticats i, per tant, tractats de forma adient. Actualment, no es realitza un cribratge sistemàtic perquè els procediments estan basats en entrevistes i qüestionaris, són lents, de baixa precisió i requereixen elevat nombre de recursos humans. L’objectiu és, doncs, millorar l’infradiagnòstic de la disfàgia, així com de la pneumònia per aspiració i la malnutrició associades a la disfàgia i que són les seves principals complicacions.

spot_img
spot_img

Articles similars

spot_img

Comentaris

Instagram

El més popular

Anunci Publicitarispot_img